MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Po smażeniu wylewasz olej do zlewu lub do toalety? To błąd....
fot. Getty Images

Nie wylewaj oleju po smażeniu pączków do zlewu. Szkodzisz sobie i innym. Gdzie wyrzucać kłopotliwe odpady?

Po smażeniu wylewasz olej do zlewu lub do toalety? To błąd. Możemy w ten sposób zaszkodzić domowej kanalizacji na tyle, że skończy się to kosztownym remontem.

W niższych temperaturach olej tężeje i zapycha rury. Wlewanie do nich tłuszczów kuchennych prowadzi do wytwarzania się na nich niebezpiecznego osadu, który może doprowadzić do zatykania się i pękania, a w konsekwencji zalania całego mieszkania – przestrzegają Wodociągi i Kanalizacja Szydłowiec.


WiK dodaje również, że „tłuszcz wylany do kanalizacji, szczególnie jeśli na swojej drodze napotka inne zapychające odpady, np. chusteczki nawilżające, tworzy tzw. góry tłuszczowe. Z czasem ta góra tłuszczowa obrasta w kolejne warstwy i taki cuchnący twór może zablokować kanalizację, a potem wypchnąć ścieki na ulicę”.

Przesmażony olej powinniśmy zlewać do słoika lub butelki, a kiedy wypełnimy je w całości – oddajemy taki zużyty olej do lokalnego PSZOK-u lub do pojemnika na resztki/odpady zmieszane, ale warto sprawdzić to na stronie gminy, w której mieszkamy.

Zobacz również

Eurowybory. Jak głosowali mieszkańcy powiatu miechowskiego

Eurowybory. Jak głosowali mieszkańcy powiatu miechowskiego

Kolejne zwolnienia w regionie. Solbika zamierza zwolnić z pracy 119 osób

NOWE
Kolejne zwolnienia w regionie. Solbika zamierza zwolnić z pracy 119 osób

Polecamy

Ma 81 lat i pokonuje wszelkie granice. Po 60-tce weszła na Mont Blanc!

HIT DNIA
Ma 81 lat i pokonuje wszelkie granice. Po 60-tce weszła na Mont Blanc!

Robisz to w samolocie? Ten błąd może kosztować cię życie

Robisz to w samolocie? Ten błąd może kosztować cię życie

Myję truskawki w wodzie z tym składnikiem. Zachowują świeżość przez kilka dni

Myję truskawki w wodzie z tym składnikiem. Zachowują świeżość przez kilka dni